Faydalı Bilgiler

Yeşil Fıstık İçinin Faydaları

Antep fıstığı; sakız ağacı familyasından gelen ve yenilebilen kabuklu bir meyvedir. Antep fıstığı aynı adı taşıyan Antep fıstığı ağacından yetişir. Ürün dünya da genel olarak Şam Fıstığı olarak bilinse de Antep Fıstığı denilmesinin nedeni ilk fıstık fabrikasının Gaziantep’te kurulmasıdır. Antep Fıstığı dünyada en çok İran, ABD ve Türkiye’de yetiştirilir. Türkiye’de ise Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Diyarbakır Antep Fıstığının en çok yetiştiği şehirlerdir. Dünya’da ve Türkiye’de en çok bilinen çeşidi İran Fıstığıdır. Antep fıstığı lezzetli bir yemiş olmasının yanı sıra sağladığı birçok faydayla da sofralarımızı süslemektedir. Bu ürünümüz baklavalık boz iç Antep fıstığı olarak adlandırılır. Bu ürün Antep fıstığının en lezzetli halidir. Fıstık tam olgunlaşma sürecini tamamlamadan dalından toplanır ve baklavalar için kullanıma hazır hale getirilir. Bu ürün olgunlaşmış fıstığa göre daha az bulunduğundan dolayı daha değerli ve fiyat olarak daha yüksektir. Tadı çok lezzetli olduğu için gerçek baklava ustaları tarafından sadece bu ürün kullanılır. Antep fıstığı boz tane faydaları açısından Antep fıstığı ile aynı özelliklere sahiptir. Antep fıstığı boz tane özellikle sinir sistemi açısından çok faydalıdır. Kişiye güç verir, dinçlik katar. Antep fıstığı boz tane mide asit oranı dengeleme özelliğiyle de mide ve sindirim sistemi için de önemli bir rol oynar. Böbreklerde oluşan ağrıları hafifletir, cinsel isteği arttırır, akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihapları temizler, kan şekerini düzenler, depresyon ve kanser riskini azaltır. Son zamanlarda ise salgıladığı antioksidan ile kanser hastalarına şiddetle tavsiye edilir.